Afdrukken
 

Alleenstaande ouder

Voedt u kinderen tot 27 jaar alleen op, dan heeft u onder voorwaarden recht op een alleenstaande ouderkorting. Dit is een korting op de belastingheffing en premies volksverzekering. Voor 2012 bestond ook nog de aanvullende alleenstaande ouderkorting. Deze zijn nu samengevoegd, waardoor deze heffingskorting voor een deel inkomensafhankelijk is geworden.

Om in aanmerking te komen voor de alleenstaande ouderkorting gelden onderstaande voorwaarden:

  • u mag meer dan zes maanden geen fiscale partner hebben;
  • u heeft een eigen huishouding met minmaal een kind;
  • voor het vaste bedrag moet het jongste kind op 31 december 2011 jonger zijn dan 18 jaar;
  • voor het inkomensafhankelijke deel moet u inkomsten hebben uit werk en is uw jongste kind op 31 december 2011 jonger dan 16 jaar.


Aanvragen/uitbetaling
De alleenstaande ouderkorting kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. U kunt de alleenstaande ouderkorting maandelijks laten uitbetalen via een voorlopige aanslag inkomstenbelasting, die u digitaal invult of via uw aangifte inkomstenbelasting over het voorafgaande jaar.

Gescheiden ouders
Gescheiden ouders kunnen niet beiden profiteren van deze korting voor hetzelfde kind. Het is namelijk niet mogelijk dat het kind op beide adressen staat ingeschreven. Bij co-ouderschap is dit soms wel mogelijk. Namelijk wanneer u meerder kinderen heeft en bij elk van de partners minimaal een kind staat ingeschreven.


Handige links met informatie over alleenstaande ouderkorting
www.belastingdienst.nl